A+ A A-
03-02-2012

Pilot projekt ranog otkrivanja raka prostate

U Županijskoj palači je održano predstavljanje pilot projekta ranog otkrivanja raka prostate, koji će se osim u Varaždinskoj provoditi još samo u Ličko-senjskoj županiji.

Cilj pilot projekta je podizanje razine svijesti, povećanje broja pregledanih muškaraca rizične dobi, poboljšanje kvalitete života oboljelih te prikupljanje relevantnih informacija, kao i stvaranje partnerstva s gospodarskim i civilnim društvom. Ovaj pilot-projekt će se provoditi četiri godine, a na temelju rezultata bit će odabran model borbe protiv raka prostate za cijelu Hrvatsku, dakle na nacionalnoj razini, obzirom da se jedino ranim otkrivanjem bolest može odgovarajuće liječiti i izliječiti, a time i očuvati kvaliteta života.

Damir Štajcar, dr. med., specijalist urolog, zamjenik voditelja odjela urologije Opće bolnice Varaždin predstavio je promotivne i edukativne aktivnosti usmjerene na povećanje broja pregleda za rano otkrivanje raka prostate te pojasnio što sve uključuje ovaj pilot projekt.

- Putem promotivnih materijala ćemo kroz tiskane medije i radio pozivati muškarce na preventivni pregled, a ciljna su nam skupina oni od 50 do 70 godina te ih pozivamo da se počevši od 20. veljače i odazovu pregledima. Prilikom javljanja svom liječniku opće medicine, popunit će anketni listić te dobiti uputnica za krvni nalaz PSA. Nakon uvida u nalaz PSA i dobivenih podataka iz anketnog listića liječnik upućuje pacijenta na daljnju obradu urologu ili ga naručuje na kontrolni pregled u svoju ambulantu kroz godinu dana. Dođite rano da ne bude kasno! – pojasnio je glavni koordinator projekta te pritom podsjetio na zabrinjavajuće podatke obzirom da se u Hrvatskoj oko 80 posto pacijenata javlja tek u uznapredovanoj fazi bolesti, a svega između 10 -20 posto u ranijoj fazi, dok je u Europi statistika obrnuta pri čemu je izrazio nadu da će se ovim projektom kroz desetak godina situacija i kod nas preokrenuti.

Podsjetio je i kako je u našoj zemlji rak prostate po učestalosti na drugom mjestu s rakom debelog crijeva te kako Hrvatska za razliku od ostalih zemalja Europske unije i SAD-a nema program preventivnih pregleda za karcinom prostate.

O pilot-projektu ranog otkrivanja raka prostate govorila je Franciska Lančić, dr.med., spec. školske medicine koordinatorica projekta za Varaždinsku županiju koja je naznačila kako je cilj projekta podići svijest cjelokupne populacije, dakle ne samo muškaraca, već i žena te otkriti bolest u ranoj fazi.

- Da bi ovaj pilot projekt zaživio, trebalo je usuglasiti i stručne i financijske kriterije. Projekt je baziran na određenim strateškim dokumentima, a sami ciljevi projekta su usklađeni sa strategijom Svjetske zdravstvene organizacije, dok u financiranju projekta sudjeluju Ministarstvo zdravlja i HZZO. Cilj nam je osvijestiti muškarce da izvrše pregled, da se bolest otkrije u ranoj fazi, a osobito se to odnosi na osobe s pozitivnom obiteljskom anamnezom - rekla je Lančić.

Predsjednik Udruge 'Prostata' Željko Čengić, inače prve udruge za bolesti prostate u Hrvatskoj koja trenutno broji 130 članova, naznačio je kako kroz svoju Udrugu educiraju muškarce o bolestima prostate te o potrebi preventivnih pregleda, a oboljelima pružaju i socijalnu, psihičku te stručnu pomoć.

- Posebno bih pohvalio suradnju udruge s Odjelom urologije Varaždinske bolnice koji je aktivno uključen u rad naše udruge. Inače, mi smo jedina udruga u Hrvatskoj koja se uključila u projekt takve vrste pa ovom prilikom pozivam sve da se odazovu pozivima i svakako naprave pregled - rekao je te pojasnio kako se situacija u Varaždinskoj županiji promijenila nabolje u smislu da se i u muškoj populaciji bez predrasuda sve više govori o prostati i bolestima prostate.

Konferenciji su nazočili zamjenica župana Varaždinske županije mr.sc. Blanka Glavica-Ječmenica koja je pritom dala punu podršku projektu te izrazila nadu u njegov uspjeh, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Varaždinske županije Ruža Jelovac te predstavnici Udruge Prostata iz Varaždina.

(Preuzeto s portala aktualno.hr)

Ponedjeljak, 13 Veljača 2012 21:13

DOM ZDRAVLJA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE


Adresa: Kolodvorska 20, Varaždin

OIB: O4489447850

Telefon: 042 398 551

Faks: 042 398 561

E-mail: uprava@dzvz.hr

Ravnatelj: IVAN CRNKOVIĆ, mag. iur.

Dom zdravlja Varaždinske županije, 2014.