A+ A A-
11-04-2013

Palijativna skrb u Varaždinskoj županiji

U županijskoj palači u utorak, 9. travnja u organizaciji Doma zdravlja Varaždinske županije održana je stručna prezentacija o palijativnoj skrbi na području županije te prezentirana organizacija palijativne skrbi na državnoj razini. Prezentacija je organizirana za zdravstvene djelatnike na svim razinama, predstavnike lokalne vlasti i socijalnih institucija te za duhovnike koji su u palijativi neizbježni.


- Palijativna skrb je briga za bolesnika koji nema više socijalizacije, obično ni članova obitelji koji bi na zadovoljavajući način skrbili za njega u zadnjim fazama njegova života. Najčešće su radi o malignim ili nekim težim neurološkim bolestima. Takva skrb omogućava bolesniku dostojanstven i što je moguće bezbolniji način završetka njegova života. U Hrvatskoj zasad nema organizirane palijativne srbi onako kako bi ona trebala biti organizirana. U zadnje tri godine poduzeti su mnogi pozitivni koraci, između ostalih i Nacionalna strategija za palijativnu skrb. U nekim lokalnim sredinama ona je organizirana ovisno o dostupnim sredstvima i mogućnostima no to je još uvijek nedovoljno. Zasada rade ili volonteri ili timovi za palijativu. U palijativnoj skrbi možda čak i najvažniji dio je onaj duhovni segment, odnosno neka vrsti psihološke pomoći koja ima izuzetno važnost naročito u posljednjim trenucima – kazala je mr.sc. Renata Marđetko koordinatorica Centra za palijativnu Skrb u Gradu Zagrebu.

Prof. dr. sc. Karmen Lončarek dr. med. govorila je o organizaciji i modelu palijativne skrbi u Hrvatskoj.

- Za početak treba osnovati projektne timove u Domu zdravlja koji će se povezivati Domove zdravlja, bolnice i institucije koje će provoditi ovu skrb... Iako je to vrlo kompleksni posao, potrebne investicije su minimalne. U Varaždinskoj županiji postoji vrlo jak karitas, izvrsna bolnica i Dom zdravlja, samo je potrebno prepoznati kapacitete i započeti organizaciju rada. Smatram da bi početak projekta trebao početi kroz šest do 12 mjeseci – kazala je Lončarek te dodala kako se situacija u EU po pitanju palijativne skrbi uvelike razlikuje.
– Postoje zemlje u kojima je palijativa duboko ukorijenjena kao primjerice u Velikoj Britaniji, a postoje i zemlje u kojima je ona začecima kao što je Hrvatska. Zanimljivo je da tranzicijske zemlje kao što je BiH ili zemlje poput Rumunjske ili Poljske imaju uzorno organiziranu palijativu na svjetskoj razini.
„Subkutana infuzija - prijeko potrebna“


Adela Matušin glavna medicinska sestra u bolnici u Popovači prezentirala je upotrebu subkutane infuzije u palijativnoj skrbi.

- Subkutana infuzija je najbolja moguća infuzija za palijativnog bolesnika. Ona nije bolna, već ugodna i bolesnici s njom vrlo dobro funkcioniraju. Palijativni bolesnici imaju vrlo često probleme vezane uz kemoterapije ili općenito loše stanje. Stoga je važno da je njima ovakva infuzija omogućena i da njihov kraj bude što bezbolniji i dostojanstveniji. Moram reći kako je ova infuzija u Hrvatskoj vrlo slabo upotrebljavana, odnosno tek je u svojim začecima primjene - kazala je Adela Matušin.


(Preuzeto s www.varazdinske-vijesti.hr)

Palijativna skrb Četvrtak, 11 Travanja 2013 16:35

DOM ZDRAVLJA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE


Adresa: Kolodvorska 20, Varaždin

OIB: O4489447850

Telefon: 042 398 551

Faks: 042 398 561

E-mail: uprava@dzvz.hr

Ravnatelj: IVAN CRNKOVIĆ, mag. iur.

Dom zdravlja Varaždinske županije, 2014.