A+ A A-
02-10-2016

Obilježavanje Nacionalnog tjedna dojenja

Nacionalni tjedan dojenja svake se godine obilježava od 1. do 7. listopada sa ciljem poticanja svijesti o važnosti i dobrobiti dojenja za dijete, majku i cjelokupnu zajednicu.

Ovogodišnji slogan "Dojenje: ključ održivog razvoja" ističe dojenje kao ključnu komponentu usmjerenu osiguravanju zdravog života i promicanja dobrobiti za sve ljude. Zaštita, promicanje i potpora dojenja jedan su do prioriteta javnog zdravstva. Dojenje izravno utječe na zdravlje majki i djece te smanjuje troškove zdravstvenog sustava. Stoga je ulaganje u dojenje jedna od najboljih investicija u budućnost i važan korak prema globalnom djelovanju u području održivog razvoja.

Pružanje djeci najboljeg početka počinje sa dojenjem. Prvi sati poslije porođaja vrijeme su stvaranja veze između majke i djeteta i njihovog uzajamnog upoznavanja. Podrška majkama u dojenju treba se nastaviti i nakon izlaska iz rodilišta. Isključivo dojenje tijekom prvih šest mjeseci života, a nakon toga nastavak dojenja uz odgovarajuću dohranu drugim namirnicama, osigurava optimalan rast i razvoj djeteta. Majke često nailaze na teškoće pri dojenju, a tada im je potreban stručan i praktičan savjet, korisna informacija, podrška i emocionalna potpora. Patronažne sestre imaju značajan utjecaj na izgradnju stava o dojenju kod trudnica, na dužinu trajanja dojenja i pri rješavanju problema u svezi s dojenjem. Promicanje i potporu dojenja patronažne sestre provode putem kućnih posjeta i grupa za potporu dojenja.

Tijekom 2016. godine patronažne sestre Doma zdravlja Varaždinske županije provele su istraživanje čiji rezultati ukazuju na činjenicu da je obrazac hranjenja dojenčadi na području Varaždinske županije sukladan suvremenim trendovima, dojenje je prepoznato kao prvi izbor prehrane po rođenju, a isključivo dojenje uglavnom se primijenjuje do navršenog petog mjeseca života.

Pozivamo Vas da se pridružite onima koji vjeruju u održivi razvoj, pridružite se patronažnim sestrama na manifestaciji usmjerenoj obilježavanju Nacionalnog tjedna dojenja, dana 7. listopada 2016. u vremenu od 10.00 do 12.00 sati na Franjevačkom trgu u Varaždinu.

Na informativnom štandu moći će se dobiti informacije o programima patronažnih sestara usmjerenih osnaživanju i poticanju dojenja, stručne savjete o dojenju i različiti edukativni materijali.


Letak-Nacionalni tjedan dojenjaLetak - Nacionalni tjedan dojenja

Nedjelja, 02. lipnja 2016. 20:45

DOM ZDRAVLJA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE


Adresa: Kolodvorska 20, Varaždin

OIB: O4489447850

Telefon: 042 398 551

Faks: 042 398 561

E-mail: uprava@dzvz.hr

Ravnatelj: RENATO PODBOJEC, mag. iur.

Dom zdravlja Varaždinske županije