A+ A A-
07-11-2016

U Domu zdravlja započela s radom djelatnost za palijativnu skrb bolesnika

Palijativna medicina predstavlja jednu od novijih subspecijalističkih grana moderne medicine, a rezultat je razvoja medicinskih znanosti te napretka humanističke i civilizacijske misli modernog društva. Zbog demografskih promjena, karakteriziranim sve dužim životnim vijekom stanovništva, brojnim znanstveno-tehnološkim dostignućima i sve veći broj oboljelih od karcinoma i drugih smrtonosnih bolesti potreba za sustavnim organiziranjem palijativne skrbi svakodnevno raste.

U korak suvremenim trendovima i potrebama društva i Varaždinska županija prepoznaje potrebu za razvojem palijativne skrbi te je definira jednim od šest prioriteta zdravlja stanovništva. Sukladno tome, u Domu zdravlja Varaždinske županije u listopadu 2016. godine započinje sa radom djelatnost za palijativnu skrb koju čine koordinator palijativne skrbi i mobilni palijativni tim.

Palijativna skrb obuhvaća period od dijagnoze uznapredovale bolesti do kraja žalovanja. Može varirati od nekoliko godina do nekoliko tjedana ili dana. Obuhvaća zdravstvene, psihološke, socijalne i duhovne aspekte. Vrijednosti koje palijativna skrb naglašava su dostojanstvo, samostalnost, odlučivanje o vlastitom životu i liječenju te cjeloviti pristup svakome bolesniku kao pojedincu.

Na predstavljanju djelatnosti ravnatelj Doma zdravlja Dražen Jagić, dipl.oec. istaknuo je značajnost osnivanja palijativne skrbi za bolesnika, obitelj i zajednicu u cjelini:
- Uvođenjem palijativne skrbi bolesnika učinili smo značajan napredak u brizi za naše najteže bolesnike. Dom zdravlja Varaždinske županije prva je ustanova u Republici Hrvatskoj koja ima palijativnu djelatnost ugovorenu preko HZZO-a. To nam daje na značaju, ali nosi i dodatnu odgovornost zbog postavljanja određenih standarda obzirom da zakonski nije sve u potpunosti regulirano.

Voditeljica mobilnog palijativnog tima, Marija Kolačko, dr. med. spec. obiteljske medicine, izrazila je zadovoljstvo i životno ispunjenje u medicinskoj karijeri:
- Nakon 43 godine u medicini sada vodim projekt kojem sam cijeli život težila, a to je pomaganje onima kojima je pomoć najpotrebitija, ljudima koji su teško bolesni, s fizičkom, psihosocijalnom i duhovnom boli. Osnivanjem ovog tima, ali i svih ostalih koji su uključeni, bolesnik više nije sam.

Zamjenik župana Varaždinske županije, Alen Kišić, naglasio je da su potrebe za palijativnom skrbi sve veće iz dva razloga:
- Jedan je ubrzano starenje stanovništva. Mi smo na popisu 2001. imali 15 % ljudi iznad 65 godina starosti, a 2011. ta brojka je već 17 %. U prosjeku je starost građana ove županije narasla godinu i pol u tih deset godina. S druge strane sve je veće obolijevanje od neke vrste karcinoma koji je drugi najčešći uzrok smrtnosti u Varaždinskoj županiji, iza krvožilnih bolesti. I starenje stanovništva i sve češće obolijevanje od karcinoma utječe na to da imamo sve veći broj palijativnih bolesnika.

Predstavljanju su nazočili i zamjenica ravnatelja Doma zdravlja Lidija Ptujec, dr.med.spec. pedijatrije, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb Ruža Jelovac te predsjednica Upravnog Vijeća Doma zdravlja Andreja Lepen.


Radno vrijeme djelatnosti za palijativnu skrb: 7,00- 15,00 sati


Koordinator palijativne skrbi: Nataša Dumbović, bacc. sestrinstva
Telefon: 042/ 398-585
Mobitel: 099 398 5073
E-mail: palijativa@dzvz.hr

Voditeljica mobilnog palijativnog tima: Marija Kolačko, dr. med. spec. obiteljske medicine
Telefon: 042/ 398-585
Mobitel: 099 623 8540
E-mail: palijativa@dzvz.hr

Medicinska sestra u mobilnom palijativnom timu: Branka Borak, bacc. sestrinstva
Telefon: 042/ 398-585
Mobitel: 099 398 5045

Ponedjeljak, 07. studenog 2016. 19:32

DOM ZDRAVLJA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE


Adresa: Kolodvorska 20, Varaždin

OIB: O4489447850

Telefon: 042 398 551

Faks: 042 398 561

E-mail: uprava@dzvz.hr

Ravnatelj: RENATO PODBOJEC, mag. iur.

Dom zdravlja Varaždinske županije