A+ A A-
23-11-2016

Patronažne sestre u obilježavanju svjetskog dana šećerne bolesti

Šećerna bolest jest kronična, ozbiljna i skupa bolest, prepoznata kao problem globalnih razmjera, povezana s teškim komplikacijama čije posljedice ugrožavaju pojedinca, obitelj i zajednicu.

Simptomi šećerne bolesti:
S obzirom da se u početku oboljenja gotovo i ne javljaju nikakve poteškoće, šećerna bolest se često otkriva tek u uznapredovaloj fazi bolesti, odnosno u fazi razvoja komplikacija. Najučestaliji simptomi šećerne bolest su: pojačana žeđ i suhoća usta, učestalo mokrenje, gubitak tjelesne težine, pojačana glad, umor i iscrpljenost, zamućenje vida, trnci u stopalima te sporo cijeljenje rana uz učestale infekcije.

Šećerna bolest u brojkama:
Svjetske procjene govore da 415 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina živi sa šećernom bolešću. Dijabetes je odgovoran za 4.6 millijuna smrti godišnje, te svakih 7 sekundi umire jedan oboljeli. Dijabetes je jedan od prvih deset uzročnika invalidnosti i komplikacija kao što su srčani udar, moždani udar, amputacije i oštećenja vida. U Europi od šećerne bolesti boluje 60 milijuna osoba,  Prema podacima Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj 260.092 punoljetnih osoba ima postavljenu dijagnozu šećerne bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo za 2015. godinu u Varaždinskoj županiji evidentirana je 8 691 osoba sa dijagnozom šećerne bolesti. Patronažne sestre Doma zdravlja Varaždinske županije u skrbi imaju ukupno 1650 osoba oboljelih od šećerne bolesti, od kojih njih 1077 (65%) pripada ženskom spolu, te je 1289 (78%) starijih od 65 godina. Temeljem navedenog možemo utvrditi da broj oboljelih ima tendenciju porasta sa porastom životne dobi.

Zašto je pojavnost šećerne bolesti sve veća?
Najznačajniji je razlog promjena načina života koji je obilježen nedovoljnom tjelesnom aktivnošću i neadekvatnom prehranom karakteriziranom pojačanim unosom visokokalorične hrane.

Budući da se Svjetski dan šećerne bolesti ove godine obilježava pod sloganom „Pogledaj dijabetes u oči“, aktivnosti su usmjerene važnosti ranog otkrivanja šećerne bolesti sa ciljem ranog postavljanja dijagnoze i liječenja te sprečavanja razvoja komplikacija. Stoga su patronažne sestre Doma zdravlja nizom aktivnosti obilježile Svjetski dan šećerne bolesti.

Na Gospodarskoj školi u Varaždinu, patronažne sestre Anica Novko i Ivanka Humek Kranjčić, održale su predavanje na temu: "Značaj tjelovježbe u prevenciji dijabetesa" kojem je prisustvovalo 40 učenika i 12 nastavnika. Predavanje na temu: "Šećerna bolest i osnove pravilne prehrane" u prostoru III. Mjesnog odbora, održala je patronažna sestra Josipa Kožul, koja je ujedno i provela akciju mjerenja glukoze u krvi. U VI Mjesnom odboru "Banfica", također je obilježen Svjetski dan šećerne bolesti, i to predavanjima liječnice obiteljske medicine Maje Horvat na temu "Važnoat fizičke aktivnosti kod osoba sa šećernom bolesti" i patronažne sestre Andreje Tomašek na temu " Prehrana osoba oboljelih od šećerne bolesti". Također je provedena i akcija mjerenja glukoze u krvi. Akcije mjerenja glukoze u krvi također su provedene u prostoru Doma zdravlja na lokaciji Varaždin, Ludbreg, Novi Marof i Lepoglava.

Navedenim akcijama mjerenja glukoze u krvi odazvalo se ukupno 320 osoba, evidentirano 39 povišenih vrijednosti od kojih je 9 novootkrivenih.

S obzirom da je šećerna bolest vrlo često pritajena i vrlo dugo neotkrivena provođenje ovakvih javnozdravstvenih akcija od velikog je značaja za što ranije postavljanje dijagnoze šećerne bolesti, što rezultira i boljim ishodima liječenja.

Svi koji se nisu odazvali ovim akcijama, mogu se svakim radnim danom obratiti patronažnim sestrama čija je primarna uloga promocija zdravlja i prevencija bolesti, u svrhu očuvanja zdravlja, što ranijeg otkrivanja bolesti i sprečavanja komplikacija.

Srijeda, 23. studenog 2016. 21:17

DOM ZDRAVLJA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE


Adresa: Kolodvorska 20, Varaždin

OIB: O4489447850

Telefon: 042 398 551

Faks: 042 398 561

E-mail: uprava@dzvz.hr

Ravnatelj: RENATO PODBOJEC, mag. iur.

Dom zdravlja Varaždinske županije