A+ A A-
15-10-2018

Potpisani ugovori za nabavu medicinsko-dijagnostičke opreme putem fondova EU

U petak 12.10.2018. u Županijskoj palači u Varaždinu svečano su potpisani ugovori o nabavi medicinsko – dijagnostičke opreme, u sklopu projekta "Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji" u okviru prioritetne osi 8. Socijalno uključivanje i zdravlje, Investicijskog prioriteta 9a - Ulaganje u zdravstvenu i socijalnu infrastrukturu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. financiranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ugovore je s predstavnicima tvrtki koje su dale najpovoljnije ponude potpisao župan Radimir Čačić koji je naglasio kako je cilj projekta poboljšanje uvjeta za potrebe pružanja usluga primarne zdravstvene zaštite u ispostavama Doma zdravlja Varaždinske županije i kod koncesionara, putem ulaganja u opremu, edukaciju i infrastrukturne zahvate na objektima, odnosno ispostavama Doma zdravlja.

Župan je izrazio zadovoljstvo današnjim potpisivanjem ugovora te je naznačio kako će građanima uskoro biti dostupnija primarna zdravstvena zaštita.

Projekt je okvirno procijenjen na nešto manje od 13 milijuna kuna, od kojih 15 posto osigurava Varaždinska županija. Dio projekta koji se odnosi na opremanje vrijedan je oko 8,1 milijun kuna, a tu je riječ o 11 različitih grupa opreme, dok će sedam objekata obnoviti infrastrukturno – uglavnom su to liftovi, odnosno rampe, ono što će osobama s invaliditetom omogućiti lakši pristup – istaknuo je Župan te dodao kako su natječaji završeni.

Najvrjedniji u tom bloku je RTG kabinet u Ivancu koji dobiva novi digitalni RTG uređaj, a tu su i UZV aparati za ultrazvuk štitnjače, vrata, dojki, limfnih čvorova, bubrega, mokraćnog mjehura i posebno ću spomenuti mogućnost besplatnih pregleda kad je u pitanju sve češći karcinom dojke kod muškaraca.
Mnogo je tu opreme koja će pridonijeti poboljšanju primarne zdravstvene zaštite
– naglasio je župan Čačić te dodao kako će se uštedjeti i na troškovima prijevoza.

- Imali smo pravu eksploziju troškova za prijevoz u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Naime, u posljednjih je nekoliko godina čak triput povećan broj prijevoza vozilima Hitne pomoći, a triput bolesniji sigurno nismo. Potpuno je jasno da je došlo do raspada sustava, da nitko više ne kontrolira procese i da tu svatko potpisuje što hoće, jer se točno zna kad se koriste vozila Hitne. Jedan od načina na koji možemo prizemljiti tu cijelu priču je učiniti primarnu zdravstvenu zaštitu dostupnom na lokaciji. Kad se nudi ultrazvuk u Ludbregu, Ivancu, Vinici ili u nekoj drugoj općini, onda nestaje i ta potreba za prijevozom – rekao je Župan.

Također je rečeno kako će ovim novim ulaganjima, odnosno opremanjem ordinacija primarne zdravstvene zaštite, građanima biti na raspolaganju 228 usluga.

Potpisivanju ugovora nazočili su i zamjenik župana Robert Vugrin te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb Lovorka Horvat.

Ponedjeljak, 15. listopada 2018. 11:57
Članci u toj kategoriji: « Rekonstrukcija RTG kabineta u Ivancu

DOM ZDRAVLJA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE


Adresa: Kolodvorska 20, Varaždin

OIB: O4489447850

Telefon: 042 398 551

Faks: 042 398 561

E-mail: uprava@dzvz.hr

Ravnatelj: RENATO PODBOJEC, mag. iur.

Dom zdravlja Varaždinske županije