Europski dan palijative 15.06.2023.

Europski dan palijative 15.06.2023.

EUROPSKI DAN PALIJATIVNE SKRBI

15.06.2023. se po prvi put obilježava Europski dan palijativne skrbi s idejom zajedništva svih zemalja Europe u razvoju i pružanju palijativne skrbi.

Naglasak ovogodišnjeg Europskog dana palijativne skrbi je na dva područja važna za podizanje svijesti i postojanje palijativne skrbi u pojedinoj zemlji:

  • Prihvaćanje palijativne skrbi kao neophodnog elementa u osiguravanju cjelovite i kvalitetne zdravstvene zaštite od strane opće populacije, profesionalaca i donositelja odluka.
  • Unapređenje znanja i informiranosti o palijativnoj skrbi među građanima, profesionalcima i donositeljima odluka.

Povodom toga u Centru za koordinaciju palijativne skrb Varaždinske županije obilježen je Europski dan palijativne skrbi radnim sastankom djelatnika Domova zdravlja Bjelovarsko Bilogorske županije, Međimurske županije i Varaždinske županije. Koji su zajedno došli do zaključka da je potreba za palijativnom skrbi sve veća te da je važna daljnja implementacija palijativne skrbi te unapređenje znanja i informacija o palijativnoj skrbi u zajednici.

Sastanku su prisustvovali gosti iz Bjelovara glavna sestra doma zdravlja Đurđica Pavičić, bacc.med.techn., koordinator za palijativnu skrb Marija Vranar, bacc.med.techn.,medicinska sestra mobilnog palijativnog tima doma zdravlja Bjelovar Maja Bundalo Jurković, bacc.med.techn., koordinator za palijativnu skrb Međimurkse županije mr.sc. palijativne skrbi Renata Bermanec i domaćini ravnatelj doma zdravlja Varaždinske županije doc.dr.sc. Jurica Veronek, glavan sestra doma zdravlja Andreja Tomašek, mag. med. techn. Te sestra u mobilnom palijativnom timu Ivana Stančić Soldatek, mag.med.techn. i koordinator za palijativnu skrb Varaždinske županije Nataša Dumbović, mag.med.techn.

Razvoj palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj također se odvija u skladu sa smjernicama Europskog udruženja za palijativnu skrb (EAPC), koje je i pokretač inicijative Europskog dana te uključuje 23 zemlje članice.                                                            Kao što i teme ovogodišnjeg Europskog dana palijativne skrbi žele prikazati, razvoj dobre skrbi bazira se na izgradnji širokog sustava palijativne skrbi, koji ne uključuje samo profesionalce i zdravstvene ustanove već i cijelu lokalnu zajednicu.

Stoga u sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Europskog dana palijativne skrbi želi se naglasiti ulogu koordinatora palijativne skrbi u županiji koja je ključna u povezivanju  svih sudionika  i stvaranju  sustava i mreže palijativne skrbi u svim županijama u Hrvatskoj. Rad koordinatora uključuje područja naglašena u ovogodišnjem Europskom danu, a to su: podizanje svijesti, edukacija i timski rad.                                                                                                                                             

Sudionici važni za razvoj i pružanje palijativne skrbi su: donosioci odluka na nacionalnoj i lokalnoj razini, profesionalci i ustanove zdravstvene, socijalne i duhovne skrbi, obrazovne institucije, udruge, mediji.                                                                      Koordinatori palijativne skrbi u županiji  su medicinske sestre/tehničari koji djeluju kao zasebna služba pri domovima zdravlja.                                                                                           

Uz razvoj sustava palijativne skrbi u županiji koordinatori sudjeluju i u organizaciji  i pružanju skrbi za palijativne bolesnike i njihove obitelji u suradnji s mobilnim palijativnim timovima i drugim službama palijativne skrbi, primarnom zdravstvenom zaštitom, bolnicama, hitnom službom  te službama socijalne i duhovne skrbi.                                                                                                           

Galerija

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće